DDIY – Don’t do it yourself

Har du hatt behov for å gjennomføre elektriske arbeider i hjemmet ditt, og vært usikker på hva du faktisk har lov til å gjøre selv? Vel, svaret på dette er antageligvis at du ikke har lov til å gjennomføre reparasjonen eller monteringen.

Grunnen til dette er selvsagt sikkerhet og kvalitetssikring, noe som i lengden tjener deg, selv om det her og nå kan virke unødvendig med disse begrensningene.

Dersom det skulle oppstå problemer som brann eller feil på det elektriske anlegget på et senere tidspunkt og det ikke finnes dokumentasjon på godkjent gjennomført arbeid av sertifisert elektriker, vil du risikere å ikke få utbetalt forsikringspenger i det hele tatt.

Her skal vi få en oversikt over hvilke typer arbeid du selv har lov til å gjøre på det elektriske anlegget, og hva du må overlate til profesjonelle.

Hva er egentlig lov å fikse selv?

Det er heldigvis ikke slik at du må ha en elektriker inn for ethvert behov. Det finnes ting du kan gjøre selv i ditt eget hjem, uten at det er spesielt stor risiko involvert.

Kanskje har du behov for å sette på nye deksler på lysbryterne dine ettersom du endret farge på veggen, eller kanskje panelovnene dine fortjente å skiftes ut. Her er en liten oversikt over hva du har lov til å gjøre på egenhånd.

Dette har du faktisk lov til å gjøre på egenhånd, uten fagfolk:

Du har lov til å skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser som du selv ønsker. Disse må være forskriftsmessig utformet men monteringen og utskiftningen kan du foreta på egenhånd.

Du kan også montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel. Dette vil altså si at alt du kan plugge inn i en stikkontakt er lov å skifte selv. Panelovner der du må koble ledning inn i vegg må monteres av elektriker.

Du kan også koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording. Dette finner du ofte i vanlige støpsler som hører til flyttbare lamper, vannkokere, høyttalere eller andre husholdningsartikler.

Du kan helt uten tilsyn koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere. Dermed kan du faktisk gjennomføre enkelte prosjekter helt på egenhånd.

Helt til slutts skal det også nevnes at du fritt kan koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, så lenge de er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Sitter du fortsatt og tenker at dette egentlig ikke hjalp deg med det du ønsker å få gjort hjemme? Da kan du trøste deg med at det finnes masse dyktige elektrikere i Vital Elektro som gleder seg til å hjelpe deg med alt du måtte ønske.

Her kan du klikke for å kontakte oss direkte.

Hva kan vi som fagfolk hjelpe deg med?

Vi i Vital Elektro ønsker å være din partner på alt av elektrisk arbeid. Vi leverer høy kvalitet i alt vi gjør, og har et stort fokus på å være gjennomsiktige i alle ledd. Dette vil si at ikke bare leverer vi dokumentasjon på alt arbeidet vi gjør i din bolig, men vi vil gi deg råd og tips til hvordan du får mest ut av de systemene vi leverer.

Her er en oversikt over de tjenestene vi kan bidra med, dersom du har behov for å få utført arbeid i ditt hjem, eller på din arbeidsplass som du ikke har lov til å utføre på egenhånd. Alt arbeid vi gjør blir dokumentert etter kravene og du kan være trygg på at arbeidet som er gjort er i henhold til alle forskrifter og krav til kvalitet.

Noen av våre tjenester:

  • Elbillader: Vi installerer elbilladere både for private husstander og borettslag og bedrifter.
  • Sikringsskap: Vi setter opp nye skap eller vedlikeholder eldre skap både i nybygg og i eldre boliger.
  • Belysning: Vi monterer og installerer tradisjonell belysning, lysarmaturer og ikke minst smartsystemer. Her hjelper vi deg med valg av leverandør som passer dine behov og ditt hjem best, og ikke minst rådgir vi deg i hvordan du bruker systemene etter installasjon.
  • Smarthus: Vi leverer og monterer smarthussystemer fra flere ulike leverandører. Hos oss får du oppfølging og rådgiving etter installasjon, slik at du får best mulig utbytte av smarthussystemet du har valgt. Dette inkluderer både belysning, varme, alarmsystemer og lydanlegg.
  • Solcelle: Vi monterer solcelleanlegg for ditt hjem eller for din bedrift.
  • Varme: Vi monterer og konfigurerer alle varmesystemer for deg, som varmekabler, varmefolie eller andre varmekilder rundt i huset ditt.
  • Lyd: Vi kan lyd! Vi kan rådgi deg på det beste lydsystemet for ditt behov, deretter levere det og montere hjemme hos deg. I tillegg til dette er vi er sertifiserte Sonos-installatører.

Skulle du ha spørsmål om tjenester du er usikker på om ligger under disse kategoriene så ta gjerne kontakt med oss. Vi har utrolig dyktige elektrikere som ser frem til å hjelpe deg med dine ønsker og drømmer.

Hvordan sikrer man dokumentasjon?

Vi i Vital Elektro sørger alltid for at vårt arbeid blir gjennomført i henhold til de kravene som stilles av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og El-tilsynsloven. Dette gjør vi ved å oppdatere oss på gjeldende lover og forskrifter jevnlig.

Alt av elektrisk arbeid skal alltid dokumenteres med en samsvarserklæring, noe som gir deg som eier av eiendommen en sikkerhet. Under skal vi gå litt nærmere inn på hva en samsvarserklæring er og hvorfor det er så viktig for deg. I tillegg legger vi veldig raskt litt fokus på hva boligmappa er og hva den brukes til.

Samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et dokument som viser at alt arbeid er gjennomført i samsvar med kravene som vi nevnte over. Dette skal vi som fagfolk sørge for at foreligger når vi har utført arbeid hos deg.

Etter 1999 er det påbudt med samsvarserklæring for alt arbeid utført av håndverkere i ditt hjem. Dette gjelder både elektrikere, rørleggere og andre håndverkere som har gjennomført arbeid på din bolig.

amsvarserklæringene som samles inn ettersom årene går, kan legges inn som digitale kopier på en elektronisk plattform, eller overleveres til eier av boligen når arbeid er utført og ferdigstilt. Samsvarserklæringene skal alltid være tilgjengelige dersom det blir gjennomført kontroller på det elektriske arbeidet, slik som det ofte gjør dersom uhellet først er ute.

Se mer fra aktuelt

Slik lader du elbilen kostnadseffektivt

Du kan spare mye penger på å bytte fra bensin- og dieselbil, selv med økende strømpriser. Likevel ønsker mange elbilsjåfører naturlig nok å lade bilen så rimelig som mulig. Her gir vi deg våre beste tips, for å få mest mulig rekkevidde til lavest mulig pris.

Les mer