Slik lader du elbilen kostnadseffektivt

Du kan spare mye penger på å bytte fra bensin- og dieselbil, selv med økende strømpriser. Likevel ønsker mange elbilsjåfører naturlig nok å lade bilen så rimelig som mulig. Her gir vi deg våre beste tips, for å få mest mulig rekkevidde til lavest mulig pris.

Strømprisene øker stadig, og det ser ikke ut som denne trenden endres med det første. Dermed må forbrukere legge til rette, implementere tiltak og verktøy som gjør det enklere å regulere forbruket i tiden som kommer. 

Antall elbiler på veiene i Norge har økt drastisk i takt med de fordelene myndighetene har innført for elbileiere. I 2012, for 10 år siden i år, utgjorde elbiler totalt tre prosent av nybilsalget, mens i 2021 ble det registrert at elbiler til sammen utgjorde hele 57,3 prosent. 

Antall ladestasjoner og ladepunkter har naturlig nok også økt i takt med utviklingen i nybilsalget, og du kan enkelt manøvrere deg gjennom de aller fleste land i Europa ved hjelp av hurtigladere. Det er derimot relativt stive priser på strømmen på disse stasjonene, og det rimeligste alternativet er å lade hjemme. 

Her gir vi deg våre beste tips til hvordan du kan begrense utgiftene du har på lading av din elbil i dag. 

Planlegg ladingen, og unngå hurtiglading

I dag leveres mange elbiler med en imponerende rekkevidde. Dermed kan du enkelt og bekymringsfritt legge ut på nye eventyr og utforske både inn- og utland. Det er derimot ofte dyrt å lade bilen underveis, når du er avhengig av å benytte deg av hurtiglading på forskjellige stasjoner. 

Ved daglig bruk av bilen kan det være langt rimeligere å benytte seg av lading på egen lader hjemme. Her kan du i større grad styre når på døgnet du lader bilen, hvor lenge du lader av gangen og hvor stor effekt du får underveis i ladingen. 

Skulle du mot formodning ikke ha mulighet til å lade hjemme, kan vi likevel tipse deg om å ikke lade batteriet helt fullt på ladestasjonen. De siste 20 prosentene av batterikapasiteten har ofte en tendens til å både ta lenger tid, og i noen tilfeller koste mer. 

Dette er spesielt viktig dersom du kjører en Tesla, og de har lagt til denne funksjonen for å unngå kø på ladestasjoner, samt ivareta batterikapasiteten over lengre tid. 

Alt i alt er det billigste alternativet å lade bilen hjemme, dersom du har muligheten til dette. Det er flere smarte tips og triks for å få mest mulig strøm for pengene når du lader hjemme. La oss gå gjennom noen av de! 

Lad på natten eller bruk strømstyringssystemer 

Når du lader bilen i eget ladepunkt enten i garasjen eller på parkeringsplassen hjemme, kan du kontrollere hvor mye og ikke minst når bilen lades. Strømmen er billigst på natten, da etterspørselen er lavest. 

De aller færreste av oss ønsker derimot å stå opp midt på natten for å sette bilen på lading, eller risikere at det går i glemmeboken. I tillegg er strømmen ofte dyr når man kommer hjem fra jobb. En måte å løse dette på er fjernstyring av lader eller bil. 

Strømstyringssystem

Ved å benytte deg av et strømstyringssystem, kan du tilpasse strømbruken på de ulike punktene slik at de passer din livsstil. Dette gjelder for hele hjemmet, og kan hjelpe deg med å være mer økonomisk når det kommer til forbruket ditt. 

Et strømstyringssystem kontrollerer strømtilførselen til ditt ladepunkt, og kan eksempelvis programmeres til å kun forsyne lader med strøm mellom 02.00 og 06.00. 

Innstillinger på lader eller bil

Dersom du ikke har, eller ønsker å legge opp strømstyringssystem i din bolig, kan du likevel styre strømmen til laderen eller bilen din. Mange biler tilbyr i dag mulighet til å styre ladingen av bilen. Blant annet tilbyr Tesla en løsning for deg som ønsker å sikre deg mot de siste 20 prosentene som koster litt ekstra.

Dette kan brukes uansett om du lader på superchargerstasjoner eller hjemme i egen lader. Du regulerer at lading skal avsluttes når den når 80 prosent, eller et spesifikt antall kilometer. Dermed slipper du å sette på vekkerklokken når bilen er ferdig oppladet. 

Har du ikke mulighet til å regulere ladetid på bilen selv, kan du gå til anskaffelse av en lader som gir deg denne muligheten. Da kan du selv aktivere ladingen enten via app eller ved å legge inn en ladeplan. Da kan du starte og avslutte ladingen til valgte tider på natten. 

Velg riktig strømselskap

Den enkleste måten å iverksette tiltak for strømsparing – og kanskje det viktigste grepet du tar – er å få kontroll på ditt nåværende forbruk. Det å være bevisst på når du bruker mest strøm, og unngå det vi kaller effekttopper er et svært godt sted å starte. 

Effekttopper er rett og slett tidspunkter der ditt forbruk er høyest. For mange kan dette være rett etter arbeidstid når elbilen settes på lading, middagen skal lages og dusjen skal tas. Ved å avvente lading av elbilen kan det være nok til å unngå en slik topp, og et jevnt forbruk er i mange tilfeller rimeligere enn et med stor variasjon. 

I tillegg kan det være greit å ha kontroll på når strømmen er dyr og når den er billig. I dag er det dessverre ikke alle strømselskaper som tilbyr kundene sine denne innsikten, men du kan enkelt skifte til et som gir deg denne muligheten. 

Ta grep for å optimalisere lading av din elbil

Dersom du ønsker å lade din elbil så rimelig som mulig kan vi i Vital Elektro hjelpe deg på flere områder. Våre dyktige ansatte har lang erfaring med korrekt montering og tilpasning av elbillader til ditt hjem. Vi kan også bistå borettslag eller boligsameier dersom det er behov for flere ladepunkter og høyere ytelse. 

Vi kan også hjelpe deg med å installere et strømstyringssystem i din bolig. Dersom du planlegger en slik installasjon anbefaler vi deg at du tar en kikk på sidene til Enova. Enova deler ut tilskudd til bedrifter og privatpersoner, slik at terskelen for å installere grønn teknologi blir lavere. Her kan du altså hente hjelp til finansiering av et slikt prosjekt. 

Du finner siden her!

Har du andre spørsmål eller henvendelser, ta gjerne kontakt med oss! Vi har eksperter på flere områder, med lang erfaring fra yrket og høy kompetanse.

Se mer fra aktuelt

Reduser strømregningen med 6 fokusområder

Strømprisene har nådd nye høyder, og i skrivende stund har vi slått pristoppen for året to dager på rad. Mange har ikke økonomi til å imøtekomme det stadig økende prisnivået. Her går vi gjennom seks områder du bør ha kontroll på dersom du ønsker å redusere regningen.

Les mer