Reduser strømregningen med 6 fokusområder

Strømprisene har nådd nye høyder, og i skrivende stund har vi slått pristoppen for året to dager på rad. Mange har ikke økonomi til å imøtekomme det stadig økende prisnivået. Her går vi gjennom seks områder du bør ha kontroll på dersom du ønsker å redusere regningen.

Flere privatpersoner har de siste månedene sett seg nødt til å gjøre drastiske endringer i forbruket sitt, for å ha mulighet til å etterkomme de stadig stigende strømprisene. I denne artikkelen trekker vi frem seks områder der forbrukere vanligvis har svært gode muligheter til å spare inn forbruket. 

Belysning 

God belysning av hjemmet er svært viktig både for hygge, komfort og utføring av praktiske oppgaver. Det du kanskje ikke tenker på, er hvor mye strøm disse lampene faktisk bruker. Kanskje blir lyset på badet stående på gjennom dagen, uten at det nødvendigvis brukes hele tiden. Ikke bare er belysning en svært vanlig fallgruve når det kommer til forbruk, men det er heldigvis også en det er enkelt å unngå! 

“Slå av lyset når du går ut av rommet”

Alle har sikkert hørt tipset over, og er flinke til å skru av de aller fleste lys når de går ut av rommet. Ønsker du derimot å ta det et steg videre, kan du vurdere å gå over til de smarte LED-pærene. Disse bruker mindre strøm enn de klassiske pærene, og de kommer i alle tenkelige former og modeller. 

I tillegg til dette kan det for noen være aktuelt med smarte løsninger på belysning i enkelte rom, som bevegelsessensorer eller smartsystemer for belysning. Bevegelsessensorer justerer enkelt lyset slik at det automatisk skrus av dersom det ikke er registrert bevegelse i rommet. 

Smartstyring for belysning kan være smart dersom du ønsker å ha full kontroll over belysningen i huset ditt, rett i lommen. Du kan skru av og på lys og tilpasse lysstyrken rett fra mobiltelefonen. På denne måten har du full kontroll til enhver tid. 

Varme

Gjennom vinteren har de aller fleste boliger behov for oppvarming. Den norske vinteren er nådeløs når minusgradene kryper inn, og noen dager føles det ut som at de trekker gjennom veggene selv. Enten du velger å legge oppvarmingen i gulvet, fastmonterte panelovner eller frittstående varmeenheter, vil du nok merke at det har vært tøft å vente på strømregningen. 

Varmekilder som peis og varmepumpe er gode alternativer for å skape en lun og god følelse i hjemmet. Prisene på ved har lagt seg noe høyere i år enn tidligere, nettopp på grunn av etterspørsel, men vil likevel være et godt alternativ i perioder der strømmen er dyr. 

Varmepumpe er et svært godt alternativ dersom du ønsker å redusere strømregningen din. Pumpen produserer varme på et jevnt nivå gjennom hele dagen, og tar vare på det gode inneklimaet ved å rense luften som kommer inn. I tillegg er det en svært rimelig måte å produsere varme på. 

En effektiv måte å få så mye som mulig ut av energiforbruket ditt, er å bruke et smarthussystem. Her er det svært mange muligheter å velge mellom, og du kan velge det systemet som best dekker dine behov. Et smarthussystem gir deg mulighet til å regulere og tilpasse varmen i ditt hjem, uten å reise deg fra sofaen. 

Ønsker du å lese mer om smarthus, kan du se våre sider her! 

Vann

Oppvarming av vann, og bruk av maskiner som oppvaskmaskin og vaskemaskin hører hverdagen til. Dessverre er det også en viktig post på manges strømregning. Tidligere i år, og sent i fjor, hørte vi mye om hvor mye det kostet å ta en dusj, og de som hadde muligheten tilpasset dusj og bruk av vaskemaskinen til de rimeligste tidspunktene. 

Selv om mange jobbet hjemmefra i samme periode, har flere nå kommet tilbake på kontoret. Strømmen er fortsatt like dyr, og naturlig nok dyrest i perioder der etterspørselen er størst, nemlig før og etter arbeidstid. For å etterkomme dette har vi noen tips du kan ta med deg videre. 

For det første er det en god ide å kartlegge effekttopper, altså tider på døgnet der strømmen er dyrest, og prøve å unngå å bruke mye strøm i denne perioden. I tillegg bør du være nøye på å ikke kjøre halvfulle maskiner når du først setter den på. På denne måten kan du begrense antall vasker til et minimum, uten at det går på bekostning av komfort. 

Soner

Ikke alle områder i et hus eller en leilighet har behov for like høy temperatur. Inngangsparti, soverom og bod/oppbevaring er områder som normalt sett kan holde en lavere temperatur enn resten av boligen. For å slippe å bruke energi på å varme opp disse områdene, er det viktig å dele de opp. 

Dette kan svært enkelt gjøres ved å lukke dører, eller henge opp tette gardiner, som også luner rommet gjennom å hindre trekk. På denne måten kan du enkelt isolere områder med varmekilder, uten å være bekymret over at varmen går til spille. 

Har du smarthusløsning installert i din bolig, kan du også her skape soner med  varmestyring. Dersom du er interessert i å vite mer om smarthussystemene vi kan tilby, kan du lese mer om de ulike løsningene her. 

Smart varmestyring

Vi i Vital Elektro kan levere smartsystemer fra markedsledende leverandører som Plejd, xComfort, Control4 og KNX. Alle systemene kan levere smart varmestyring til ditt hjem, og du kan til og med bruke varmeovnene du allerede har. 

Er du ofte på farten, men liker å komme hjem til et varmt og behagelig hjem, kan smarthus være løsningen for deg. Her får du muligheten til å regulere de ulike varmekildene i ditt hjem, uansett hvor du befinner deg. Dette betyr også at du kan redusere oppvarmingen av hjemmet når du ikke bruker det, og dermed spare inn noen kroner på regningen. 

Drar du på lengre turer eller ferier, kan du også regulere etter behov. Dermed trenger du ikke bekymre deg over at boligen blir for kald, selv på vinterstid. Regulering av de ulike varmekildene kan gjøres individuelt, og det er dermed enkelt å skape soner som nevnt i avsnittet over. 

Bevisstgjøring på forbruk

Dersom du ikke har det fra før, bør du sikre deg informasjon om forbruket du har per i dag. Kanskje opplever du å kutte ned på belysning uten å få utslag på strømregningen, fordi forbruket hovedsakelig ditt ligger på oppvarming. Energitopper som oppstår i løpet av dagen kan også være langt dyrere enn å opprettholde et jevnt nivå gjennom hele dagen. 

Mange strømselskaper i dag tilbyr abonnementer med full innsikt i både strømpriser og forbruk. På denne måten kan du kartlegge områdene der du har forbedringspotensiale og gjennomføre konkrete tiltak. I tillegg kan du legge forbruket du har behov for som vaskemaskin og lading av elbil til gunstige tidspunkter. 

Dersom du har installert en smarthusløsning i ditt hjem, kan du også bruke dette for å skaffe deg en god og oversiktlig innsikt i hvilke elektriske enheter som bruker strøm til en hver tid.

Vi i Vital Elektro har lang erfaring med å installere strømbesparende tiltak for både privatpersoner og bedrifter, og vi ser ofte at en gjennomgang av forbruket kan gi våre kunder en real aha-opplevelse. 

Vi anbefaler derfor at du setter deg inn i energibehovet ditt, slik at du på best mulig måte kan ta maksimal utbytte av energien du bruker. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ser at det er behov for å iverksette tiltak for å spare strøm i ditt hjem.

Se mer fra aktuelt

Slik lader du elbilen kostnadseffektivt

Du kan spare mye penger på å bytte fra bensin- og dieselbil, selv med økende strømpriser. Likevel ønsker mange elbilsjåfører naturlig nok å lade bilen så rimelig som mulig. Her gir vi deg våre beste tips, for å få mest mulig rekkevidde til lavest mulig pris.

Les mer