Smarthus – bruk hva du allerede har

Det skal ikke være nødvendig å kjøpe alt nytt når du investerer i et smarthussystem til ditt hjem. Varmeovner, varmekabler, røykvarsleranlegg, alarmsystem, belysning og andre elektroniske enheter er blant tingene som kan styres av et smarthussystem. Skal du kjøpe alt dette nytt når du investerer i systemet kan det fort bli dyrt!

Vi i Vital Elektro ønsker at smarthussystemer skal være noe alle kan få glede av, og bruke til å sikre hjem og andre eiendommer. Derfor skal vi nå tipse deg om systemer der du kan bruke utstyr og elektronikk du allerede eier!

Våre smarthussystemer

Vi i Vital Elektro tilbyr smarthussystemer fra flere leverandører. Hos oss finner du blant annet produkter fra Plejd, xComfort, Control4, KNX, Philips Hue og Elko Smart Home. Dette er systemer av svært høy kvalitet, og systemer som ofte kan kreve at du setter deg litt inn i den daglige bruken før du får full utnytte av de.

Det du derimot ikke trenger å gjøre, er å bruke penger på å bytte ut alle produktene du allerede har. Philips Hue krever at du installerer lyspærene som hører til deres produkter, men du trenger ikke investere i nye lamper eller andre lyskilder. Dermed kan du i det minste unngå å bruke penger på nye lamper til hele huset.

Oppkobling med smarthussystemer

De aller fleste systemene vi fører kan du bruke dine egne elektriske artikler sammen med. I enkelte tilfeller kan det bli nødvendig å investere i noe som kobler disse enhetene sammen med de andre, som en sensor eller egne brytere eller strømkontakter, men du vil også kunne beholde dine egne produkter.

Plejd

Systemet fra Plejd har som hovedoppgave å regulere og fjernstyre belysningen i ditt hjem. Dette gjøres via trådløse bokser som implementeres i veggen bak lysbryterne dine. Denne sender så signaler til en felles boks som kalles Gateway. Her kan du kontrollere lysene dine med tre forskjellige hjelpemidler.

Enten kan du laste ned og benytte deg av den intuitive og brukervennlige appen til Plejd, med stemmestyring via Google Home, eller du kan selvsagt også bruke knapper dersom du foretrekker dette.

Produktene du benytter deg av når du installerer smarthusløsningen fra Plejd er et utvalg av disse boksene som går rett i veggen, en DALI-buss som samler og videresender signalene fra disse boksene og deretter Gateway-boksen.

I tillegg til dette finner du lysbrytere, som gjør at du kan styre det hele trådløst fra din mobil dersom du skal reise bort over lenger tid og ønsker å beskytte hjemmet ditt mot innbrudd og lignende. Dette betyr altså at alt du har i dag av lamper, lysarmatur, lyspærer og annet tilbehør enkelt kan brukes slik det er i dag.

Les mer om systemet fra Plejd her!

xComfort

Smarthusløsningen fra xComfort leveres som en komplett løsning for ditt hjem. Der Plejd er et system som foreløpig kun lar deg styre og tilpasse belysningen i hjemmet ditt, lar xComfort deg styre flere funksjoner i hjemmet ditt.

Områder der du kan bruke xComfort sitt system for styring er per nå belysning, oppvarming, solskjerming og klimakontroll. I likhet med Plejd bruker derimot også xComfort aktuatorer og 100 prosent trådløs styring. Dette gjør at du slipper å bekymre deg for trekking av ledninger og lange, inngripende installasjoner i ditt hjem.

I tillegg til aktuatorer fungerer xComfort med sensorer som plukker opp og sender signaler. Disse er i likhet med resten av systemet helt trådløse og vil derfor heller ikke virke sjenerende.

Dersom du ønsker å bruke xComfort med støpsler du allerede har uten å skifte noe som helst, kan du bruke plug-in-støpselet som fungerer som et mellomledd mellom støpsel og stikkontakt. Dette er kanskje det aller enkleste du kommer borti når det er snakk om smartsystemer, selv om det da ikke ser like elegant ut.
Du trenger ikke bytte ut belysning, varmeovner, solskjerming eller noe av utstyret du allerede har. Aktuatorene settes rett i veggen, og er en relativt liten og enkel installasjon. Her får du mye teknologi for pengene istedenfor å måtte kjøpe inn dyre produkter fra leverandøren.

Les mer om systemene fra xComfort her!

Control4

Control4 er et system som kanskje har en mer manuell side enn mange av de andre. Her får du avanserte styreflater hvor du kan regulere mange områder i huset samtidig. Fra et av kontrollpunktene kan du styre alt fra belysning, musikk, video, sikkerhet og energiforbruk.

Control4 har vunnet flere priser for systemene sine helt siden de startet opp i 2003. Dermed kan du være sikker på at systemet du får montert i ditt hjem er av topp kvalitet. I likhet med de andre smarthussystemene vi leverer har du også muligheten til å styre dette systemet fra telefonen din, eller til og med fra smartklokken!

Control4 tilbyr et utvalg av produkter til svært høy kvalitet. Her finner du nettbrett eller berøringsskjermer, lysbrytere og dimmere med moderne og eksklusivt design. I tillegg til dette får du signalforsterkere som gjør at du kan brukes systemet selv i store kontorlokaler.

Utover dette får du produkter som kontroller, termostater, kameraer, videoringeklokker til ytterdør, dørlåser med og uten kode, nettverksrutere for å få et nettverk som er godt nok til å støtte løsningen, høyttalere og sensorer. Dermed er det en del utstyr du kan få kjøpt til dette systemet.

Det som derimot er veldig praktisk er at Control4-systemet er og har vært ledende leverandør av personlig automasjons- og kontrolløsninger. De har også vært på markedet helt siden systemet ble lansert i 2003, og har underveis plukket opp viktige og verdifulle samarbeid med andre merkevarer.

Dette betyr at du både kan bruke og styre systemet fra flere enheter og at du kan bruke produkter fra mange leverandører. Her kan du spare penger ved å bruke dine egne produkter både når det kommer til klimakontroll, belysning og musikk, men de tilbyr egne sikkerhetspakker med egnede sensorer og kameraer.

Les mer om systemene fra Control4 her!

Philips Hue

Systemet fra Philips Hue kan nok kanskje virke litt avskrekkende på mange. Philips tilbyr produkter for smart belysningsstyring i hjemmet ditt. For å kunne bruke dette systemet må du være forberedt på en utskiftning av en del av produktene du har i hjemmet ditt i dag.

Philips Hue fungerer også med en Bridge som binder sammen signalene som sendes ut fra pærene, lysstripene eller lampene. Denne skal monteres på veggen, og krever kun montering på vegg, tilgang til internett og strømtilførsel. Denne må derimot være på plass for at systemet skal fungere og kommer faktisk med i alle startssettene de tilbyr.

Philips Hue tilbyr egne lyspærer til sine systemer. Disse passer de aller fleste tradisjonelle lamper, men skulle du ha litt eldre belysning er det mulig at du kan ha behov for å fornye disse. I tillegg til dette tilbyr Hue-serien egne lamper, lysstriper, innfelt belysning, gulv- og taklamper og lignende i sitt system.

Systemet for belysningsstyring fra Philips er nok best kjent for sitt fargespill. Du finner nemlig både varmt eller kaldt lys og opp til ulike farger som du kan bruke for å skape stemning i ditt hjem eller på ditt kontor. Du kan blant annet velge mellom innstillinger som “Tropenatt” eller “Soho”. Dette er til stor glede for både store og små!

Selv om Philips Hue er det smartsystemet som kanskje krever størst investering får du altså svært gode produkter. I tillegg finner du de på den nærmeste elektronikkforhandleren din som Clas Ohlson eller Elkjøp. Dermed slipper du bestillingstid, dyr forsendelse eller andre komplikasjoner som kan oppstå i forbindelse med varer du må bestille fra utlandet.

Elko Smart Home

Med smarthusløsningen fra Elko Smart Home, er vi tilbake på banen når det gjelder montering og krav til produkter. Dette systemet kan også brukes til mer enn å styre belysning, og har produkter som kan hjelpe deg med å sikre og kontrollere hjemmet ditt via telefon eller nettbrett.

Elko tilbyr produkter som brytere, dimmere, pucker, bryter med bevegelsessensor, smart termostat, sensorer til vinduer eller dører, stikkontakter eller plugger, lekkasjevarsler, kameraer og mer. Dette er produkter som kan gå sammen med eksisterende produkter du allerede har i hjemmet ditt.

Har du en bordlampe du er glad i, kan du helt enkelt bare skifte stikkontakten denne sitter i, også kan du styre nettopp denne lampen fra hele verden. Dette gjelder også for stort sett alle andre elektroniske enheter i hjemmet ditt i tillegg til større systemer som solskjerming.

Det eneste du må ha i tillegg til en kobling mellom enheten og delen som sender signalene er en enhet som tar i mot disse signalene. Derfor tilbyr Elko en Smarthub. Denne endrer ditt vanlige hjem til et smart hjem og muliggjør en trådløs styring av ditt hjem eller kontor.

Mange muligheter i trådløse systemer

Det er dermed store muligheter for å bruke de elektroniske enhetene du allerede har i huset ditt selv om du ønsker å investere i et smarthussystem. Dette er også gode nyheter for deg som skal i gang med å bygge hus eller leiligheter, ettersom du i langt større grad kan velge mellom ulike merkevarer og leverandører.

Som vi har nevnt tidligere gjør dette at du kan være mer kreativ, prøve nye løsninger og finne en skreddersøm som passer deg. I tillegg er det fort mye rimeligere dersom du ikke låses til en leverandør når du skal innrede hjemmet ditt med elektriske apparater. Bo smart, med smarthusprodukter installert av oss!

Vi i Vital Elektro står klare til å sette i gang ditt nye prosjekt, eller svare på spørsmål du måtte sitte på. Ta gjerne kontakt med oss allerede i dag!

Se mer fra aktuelt

Slik lader du elbilen kostnadseffektivt

Du kan spare mye penger på å bytte fra bensin- og dieselbil, selv med økende strømpriser. Likevel ønsker mange elbilsjåfører naturlig nok å lade bilen så rimelig som mulig. Her gir vi deg våre beste tips, for å få mest mulig rekkevidde til lavest mulig pris.

Les mer