Man kan aldri beskytte seg selv 100 prosent mot farer og ulykker som kan oppstå, men man kan gjøre en innsats for å minimere risikoen. Et grep som alle kan ta – og som hverken krever store endringer eller store utgifter – er å bytte batteri i røykvarsleren og komfyrvakten din.
Her gir vi deg en guide til hvordan du går frem for å vedlikeholde disse varslingssytemene, hvilke brannfeller du må være forsiktig med og ikke minst hvilke grep du kan ta i tillegg til de du allerede har tatt for å sikre ditt hjem.
Batteribyttedagen
Det er kanskje ikke alle nye eller gamle hus- og leilighetseiere som er klar over at vi har en offisiell batteribyttedag. Denne dagen er 1 desember hvert år, og budskapet bak den er så enkelt som at du skal bytte batteriet i røykvarsler og komfyrvakt, samt sjekke at brannslokningsapparat og annet slokningsutstyr er i orden.
Det som faktisk foregår på batteribyttedagen er at du som regel får levert et batteri til røykvarsleren din i postkassen 1 desember. Dette er enkelt å bytte for alle som har batteridrevne røykvarslere. Har du røykvarsler koblet til strøm som du ofte finner i blokker eller større bygninger, trenger du selvsagt ikke bytte batteri.
I tillegg vil ofte postkassen inneholde en liten brosjyre med tips til hvordan du kan sikre boligen din mot brann. Dette er eksepsjonelt gode tips fra folk som virkelig vet hva de prater om, ettersom Gjensidige har samarbeidet med Norsk Brannvernforening, Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, Det Lokale Eltilsyn og ikke minst Brannvesenet.
Denne dagen er i samarbeid med forsikringsselskapet Gjensidige som har igangsatt et initiativ som kanskje har reddet flere liv. Dessverre ser vi fortsatt at mange ikke bytter batteri i røykvarslere, og dersom dette kommer av uvitenhet eller rådløshet har vi tenkt til å ta knekken på dette i dag!
Hvordan skifte batteri i din røykvarsler
Røykvarsleren varsler ofte selv når den nærmer seg tom for strøm, med enkelte pipelyder med jevne mellomrom. Dette er en lyd skapt for å skape nok irritasjon til at man gjør noe med det, og da må du ha spesialbatteriet klart.
På batteribyttedagen får du som tidligere nevnt tilsendt et batteri til din røykvarsler helt gratis i posten. Normal levetid for et slikt batteri er 12-15 måneder, men vi anbefaler likevel å skifte det med et års mellomrom hvert år.
Dette er ikke bare flisespikkeri, ettersom batteriene har opp til 15 måneders batterikapasitet, men det handler om å være på den sikre siden, bygge vaner og tradisjoner rundt sikkerhet, og ikke minst at det er så enkelt at det er en skam å ikke etterkomme disse enkle kravene.
Vi anbefaler alle å teste røykvarslerene sine, og gjerne kjøre fulle brannøvelser hjemme dersom de har mulighet til det. I en nødsituasjon er det ikke alle som klarer å tenke klart nok til å lære seg nye systemer, og det som da redder deg er rutine og øvelse.
Dette får du ved å øve. Øv gjerne sammen med barna for å skape gode vaner tidlig, samt å inkludere de i noe som kan redde livene deres.
Hvordan skifte batteri i din komfyrvakt
Først må vi påpeke at det ikke er komfyrvakten i seg selv som trenger skifte av batteri, men sensoren som sitter på veggen over platen. Dette batteriet får du kun kjøpt på utvalgte utsalgssteder, ettersom dette ikke er vanlige batterier, og er spesielt tilpasset komfyrvakter.
Øvrig vedlikehold av komfyrvakt gjøres ved renhold og jevnlig bruk. Det er irriterende når komfyrvakten gjør jobben sin og kutter strømforsyningen til platetoppen din når du lager middag, men det er litt godt å vite at den fungerer også? Ta gjerne en test i ny og ne slik at du vet at alle systemer virker.
Våre beste tips til sikring av ditt hjem
Vet du hvordan du tester om brannslukningsapparatet ditt fungerer, eller vet du hvor du oppbevarer slukningsspray, brannslange eller brannteppe? Vet du forskjell på hvordan man slukker fettbrann og vanlig brann?
Dersom du ikke føler deg helt oppdatert på dette foreslår vi at du tar et oppfriskningskurs på det mest grunnleggende. Ettersom vi er eksperter på elanlegg og ikke brannslukning, er det greit – også for oss – med en liten oppfriskning i ny og ne.
Det vi derimot kan være behjelpelig med er oppdateringer i hjemmet ditt som vil sikre deg og din familie ytterligere. En ting som er viktig for at du kan sikre deg så godt som mulig mot brann, er få en tilstandsrapport på det elektriske anlegget ditt.
Dette gjør du ved å ta en elkontroll på hele anlegget ditt. Deretter trenger du kun å oppdatere deg på dette med jevne mellomrom, slik at alt er i orden. Det er også flere nettsider som gir deg mye god informasjon om hvordan du bruker de ulike brannslukningsapparatene.
En annen ting du kan gjøre, som ikke bare sikrer, men som også kan gi deg frihet og trygghet rett i lommen er å investere i et smartsystem som du kobler opp til telefonen din. Da får du både varslinger og en god live-oversikt rett på telefonen når du måtte ønske dette.
Live-oppdateringer dersom alarmen skulle gå i ditt hus, beskjed når batteriene begynner å gå tomme, når det er feil i systemene eller at det er oppdaget bevegelse i et hus som skulle vært tomt er blant varslingene du kan få ved å bruke en smarthusløsning hjemme hos deg.
Les mer om våre smarthussystemer her!
Dette kan utvilsomt redde liv, for ingen kan nekte for at telefonen nå er noe vi har med oss hver eneste dag og til stort sett alle døgnets tider. Tidlig varslinger fører til raske handlinger noe som ikke bare kan redde liv, men også verdier i form av eiendeler og hus.
Vi ønsker deg lykke til med brannsikring av ditt hjem, og er selvsagt tilgjengelig skulle du ha spørsmål om valg av smarthusløsning for ditt hjem.