Her har vi samlet våre 5 aller smarteste tips til riktig bruk av røykvarslere og hvordan du kan optimalisere brannsikkerheten i ditt hjem.
1. Plassering av røykvarsler i hjemmet
Det er mange ting du skal tenke på når du velger plassering av dine røykvarslere. En ting er design og arkitektur, for dette er apparater som skal være en del av hjemmet ditt i mange år fremover, men selvsagt også med tanke på funksjon og sikkerhet.
Det er totalt fem huskeregler du må ha i bakhodet når du plasserer røykvarslerne. Her skal vi gå rask gjennom disse.
1. Monteres høyt og vidt
For det første skal røykvarslere monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. Dette handler om at varsleren skal ha godt nok overblikk over rommet for å kunne varsle ved minste røykutvikling.
2. En varsler i hver etasje
I tillegg til dette skal du ha minst en røykvarsler i hver etasje. Dette er kanskje logisk, ettersom det er umulig for en røykvarsler som er plassert i en annen etasje enn der det brenner å varsle brannen, men det er uansett greit å ha en regel på det.
3. Bør monteres i trapperom
I boliger med flere etasjer bør du også plassere røykvarslere i nærheten av trappene. På denne måten bærer lyden fra alarmen lettere mellom etasjene, og de kan også dekke større områder, ettersom trapperom ofte er store åpne rom.
4. En varsler per 60 kvm
Når det kommer til størrelse på rommene og huset generelt bør det absolutt være minst en røykvarsler per 60 kvadratmeter. Dette er veldig avhengig av utformingen på huset ditt, eller bygget ditt dersom det gjelder næringsbygg, etter som kontorlokaler ofte består av flere små avdelte rom.
5. Maks 12 meter mellom hver varsler
Til slutt runder vi av med anbefalingen om at det ikke bør være mer enn 12 meter mellom hver røykvarsler. Dette har med rekkevidden av sensoren å gjøre, og 12 meter er en ganske voksen avstand mellom to sensorer.
Når det kommer til røykvarslere er det alltid bedre med en for mye enn en for lite. Dersom det mot formodning skulle oppstå en brann i ditt hjem, bør det ikke være varslingen det skal stå på. Røykvarslere er investeringer og et veldig enkelt grep du kan ta for å sikre tryggheten til deg og din familie.
2. Strømforsyning eller batterier i din røykvarsler
Når det kommer til valget mellom batteridrevet eller strømforsynt røykvarsler, er det som regel det batteridrevne som vinner nå i vanlige privatboliger. Røykvarslere med konstant strømtilgang er vanligere i større bygg som boligblokker, og kontor- og næringslokaler.
I disse byggene er røykvarslerne gjerne en del av et stort anlegg, og er seriekoblet. Dette er en funksjon vi skal komme nærmere inn på lenger ned. De batteridrevne røykvarslerne er ofte enklere å plassere, ser penere ut dersom du er opptatt av design og interiør, og kan dermed være enklere å implementere i ulike rom.
Når du har batteridrevne røykvarslere er det avgjørende at du er flink til å skifte batterier. Dette bør gjøres hvert eneste år, og 1 desember er den store batteribyttedagen for røykvarslere og komfyrvakter. Da vil du motta ett batteri tilpasset røykvarslere i posten, helt gratis. På denne måten har du ingen unnskyldninger til å ikke bytte.
Les mer om batteribyttedagen her!
Dersom du har strømforsynt røykvarsler er du ikke avhengig av å skifte batteri, men det er like viktig å gjennomføre tester på varslingssystemet. Dette gjøres ofte som en felles brannøvelse for alle i det aktuelle bygget. Bruk gjerne disse øvelsene til å teste at alarmen høres godt i alle rom i huset eller leiligheten.
3. Seriekoblede røykvarslere redder liv
Seriekoblede røykvarslere har reddet flere liv gjennom årene, og spesielt i større bygninger. Som vi var inne på tidligere er det gjerne i større bygg både privat og næring, der behovet for å seriekoble røykvarslere er størst.
Grunnen til dette er jo at brann i en del av et bygning ofte har følger for andre deler av byggene også. Dermed er det viktig at alle deler av bygningen varsles. Et eksempel på dette er større hus med få utganger. Dersom det brenner på kjøkkenet i første etasje og du er avhengig av å komme deg ut døren i rommet ved siden av kjøkkenet er det greit å få varsel før brannen rekker å spre seg dit.
4. Smarthus systemer – røykvarsler rett i lommen
Det er utvilsomt mange fordeler med et smarthussystem. En av disse er tryggheten og kontrollen du har ved å få tilgang på alle systemene i huset ditt, uansett hvor du befinner deg.
Dette inkluderer røykvarsler- og brannvarslersystemene. Her får du beskjed dersom det er oppdaget røykutvikling i huset ditt, selv om du ikke er hjemme. Dermed kan du få varslet andre dersom det er noen inne i huset som ikke har oppfattet faren, eller åpne låsen på døren dersom du har naboer eller andre som trenger tilgang for å slukke.
Det er ikke bare brannvarsler og røykvarsler som kan sende deg varsler men også overvåkning. Dette kan varsle bevegelser inne i eller rundt boligen eller næringsbygget, slik at du kan oppdage eventuell brannstiftelse og branntilløp før det blir en stor brann med store skader.
Les mer om hva du kan bruke smarthussystemer til her.
5. Vedlikehold av alle røykvarslere
Som vi har nevnt tidligere er det helt avgjørende at du vedlikeholder systemene dine. Dette innebærer å skifte batteri gjerne før dette egentlig er nødvendig, teste at alle systemene fungerer og gjerne også de enkelte funksjonene avhengig av hvor omfattende system du har, og ikke minst øvelse.
Det er heller ikke bare de elektriske systemene, batteriene og det fysiske anlegget som krever vedlikehold, men også hvordan du bruker og forholder deg til de. Derfor er det viktig at du og de du bor med eller jobber med øver på de stressende forholdene det er når alarmen går, slik at du unngår farlige panikksituasjoner når den går på ekte.
Det er også viktig i større bygg at strømforsyninger, kabler og koblinger gås over av fagpersonell med jevne mellomrom. Da kan du tidlig oppdage skader eller mangler på anlegget eller på kabler og skjøter, noe som i seg selv kan skape branntilløp.